Кое грозде става за вино?

Кое грозде става за вино?
Снимка: gotvach.bg

По света и у нас има десетки сортове грозде, които условно могат да бъдат разделено на бели и червени, както на десертно и винени. Вино може да се направи от всякакво грозде, но най-добре става от винени сортове.

Ендемични за България винени сортове грозде са мавруд, мискет, димят, рубин, широка мелнишка лоза и памид. У нас се отглежда също керацуда, от който се правят дъхави бели трапезни вина.

През последните години някои стопани се опитват да развъждат у нас и по-екзотични сортове грозде, които придават на виното нови вкусови и ароматни ноти.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати