gotvach.bg»Съвети»Как да различим отровния двойник на сърнелата ?

Как да различим отровния двойник на сърнелата ?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Как да различим отровния двойник на сърнелата ?

Сърнелите са изключително вкусни ядливи гъби. Те са разпространени из цяла България, берат се от мнозина. Опитните гъбари предпочитат сравнително младите сърнели, при които месото е ароматно и крехко, защото при по-зрелите сърнели то става твърдо и губи аромата си.

Неопитните гъбари и любителите обаче на бива да събират сърнели, защото противно на разпространеното схващане, че сърнелите нямат отровен двойник, те имат – и то четири.

Напълно е възможно да объркате младите сърнели с отровна мухоморка, което може да ви коства живота. Друг двойник на сърнелата е Червеникавата сърнела (Macrolepiota rhacodes). Тя е едролюспеста и с по-малки размери от ядливата сърнела. Расте на сенчести места, има силен аромат и е силно отровна.

Елегантната сърнела външно наподобява обикновената, но има по-малко люспи и не е подходяща за ядене. Друга гъба, която може да бъде объркана с ядливата сърнела е Macrolepiota konradii, която е малко позната. Има шапка, покрита с накъсана голяма люспа със звездовидна форма. Двуслойно пръстенче, като при ядливата, но с много слаб рисунък.

По пасищата се среща полската сърнела (Macrolepiota excoriata), която е доста по-малка от обикновената. Та не е подходяща за ядене. С много съмнение трябва да подхождате и към сърнелките (Lepiota spp), които приличат на обикновената сърнела, но са по-дребни, а някои от тях и силно отровни.

При бране на сърнела избягвайте да събирате гъби, които са с диаметър под 5 см и височина под 10 см. Не слагайте в кошницата и на трапезата си гъби, които растат поединично, слаби и хилави гъби или с нетипична и обърната наобратно шарка. Иначе рискувате маринованите сърнели, с които замезвате, да се окажат последното ядене в живота ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Раптор
Раптор
31.10.2015 20:14
Написалият това е пълен неграмотник по отношение на гъбите. Macrolepiota Rhacodes (червенееща сърнела) НЕ Е отровна въобще- просто някои хора са чувствителни към нея и имат временно неразположение след ядене но без никакви трайни последствия.
А при бране на сърнела избягвайте не такива под 5 понеже някои лепиоти стигат и над 5, ами под 10-12см игнорирайте ВСИЧКО.
27
0
Илко
Илко
27.10.2015 18:38
И елегантната и полската сърнели са даже по вкусни от обикновенната.Не знам от къде си ги измисляте тия.Отровни са някой от малките сърнелки.
19
0
Орландовки
Орландовки
22.10.2015 13:13
До металдоктор: В този случай продължавай да похапваш каквито гъби намериш, очевидно си безсмъртен!
1
9
Neli Tsvetkova Eneva
Neli Tsvetkova Eneva
25.10.2017 21:27
Явно и аз съм безсмъртна ... ха ха . червеникавата сърнела е много вкусна и дори вчера я ядох . Това , че си пишем е доказателство за това , че не познавате гъбите , не че сме безсмъртни . Също като твърдението , че сините гъби не се ядат .. ами не знаете какво изпускате има цветни гъби , които са изключително вкусни и двойниците им , които не посиняват , но за това пък са силно отровни .
11
0
металдоктор
металдоктор
21.10.2015 17:56
Защо само тук давате ,че червеникавата сърнела е отровна?Аз съм я ял и ъм жив.
18
0