gotvach.bg»Съвети»Как да различим отровния двойник на сърнелата?

Как да различим отровния двойник на сърнелата?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как да различим отровния двойник на сърнелата?

Сърнелите са изключително вкусни ядливи гъби. Те са разпространени из цяла България, берат се от мнозина. Опитните гъбари предпочитат сравнително младите сърнели, при които месото е ароматно и крехко, защото при по-зрелите сърнели то става твърдо и губи аромата си.

Неопитните гъбари и любителите обаче на бива да събират сърнели, защото противно на разпространеното схващане, че сърнелите нямат отровен двойник, те имат – и то четири.

Напълно е възможно да объркате младите сърнели с отровна мухоморка, което може да ви коства живота. Друг двойник на сърнелата е Червеникавата сърнела (Macrolepiota rhacodes). Тя е едролюспеста и с по-малки размери от ядливата сърнела. Расте на сенчести места, има силен аромат и е силно отровна.

Елегантната сърнела външно наподобява обикновената, но има по-малко люспи и не е подходяща за ядене. Друга гъба, която може да бъде объркана с ядливата сърнела е Macrolepiota konradii, която е малко позната. Има шапка, покрита с накъсана голяма люспа със звездовидна форма. Двуслойно пръстенче, като при ядливата, но с много слаб рисунък.

По пасищата се среща полската сърнела (Macrolepiota excoriata), която е доста по-малка от обикновената. Та не е подходяща за ядене. С много съмнение трябва да подхождате и към сърнелките (Lepiota spp), които приличат на обикновената сърнела, но са по-дребни, а някои от тях и силно отровни.

При бране на сърнела избягвайте да събирате гъби, които са с диаметър под 5 см и височина под 10 см. Не слагайте в кошницата и на трапезата си гъби, които растат поединично, слаби и хилави гъби или с нетипична и обърната наобратно шарка. Иначе рискувате маринованите сърнели, с които замезвате, да се окажат последното ядене в живота ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 6
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Раптор
Раптор
31.10.2015 20:14
Написалият това е пълен неграмотник по отношение на гъбите. Macrolepiota Rhacodes (червенееща сърнела) НЕ Е отровна въобще- просто някои хора са чувствителни към нея и имат временно неразположение след ядене но без никакви трайни последствия.
А при бране на сърнела избягвайте не такива под 5 понеже някои лепиоти стигат и над 5, ами под 10-12см игнорирайте ВСИЧКО.
32
0
Илко
Илко
27.10.2015 18:38
И елегантната и полската сърнели са даже по вкусни от обикновенната.Не знам от къде си ги измисляте тия.Отровни са някой от малките сърнелки.
22
3
Орландовки
Орландовки
22.10.2015 13:13
До металдоктор: В този случай продължавай да похапваш каквито гъби намериш, очевидно си безсмъртен!
1
9
Neli Tsvetkova Eneva
Neli Tsvetkova Eneva
25.10.2017 21:27
Явно и аз съм безсмъртна ... ха ха . червеникавата сърнела е много вкусна и дори вчера я ядох . Това , че си пишем е доказателство за това , че не познавате гъбите , не че сме безсмъртни . Също като твърдението , че сините гъби не се ядат .. ами не знаете какво изпускате има цветни гъби , които са изключително вкусни и двойниците им , които не посиняват , но за това пък са силно отровни .
14
0
металдоктор
металдоктор
21.10.2015 17:56
Защо само тук давате ,че червеникавата сърнела е отровна?Аз съм я ял и ъм жив.
20
0