Как да изсушим масловки?

Как да изсушим масловки?
Снимка: gotvach.bg

Масловките са едни от най-популярните ядливи гъби у нас, което отчасти се дължи и на факт, че те нямат отровни двойници. Месото на масловките е крехко, меко и бледожълто, то има плодов аромат и е изключително вкусно. Масловките са част от семейството на манатарките, но за жалост не притежават техния изтънчен аромат.

Въпреки това не бива да се колебаете да си наберете цяла кошница с масловки, ако попаднете на тях в някоя иглолистна гора, където е любимото им местообитание.

Съветът да се наберете цяла кошница не е случаен. При почистване от пищната гъба остава само около една трета. Най-добре е да ги почистите веднага след набиране.

От тях се обелва жилавата слузеста кожица отгоре, а при по-зрелите екземпляри и гъбестата част отдолу.

От почистените гъби може да приготвите пържени масловки или ароматна гъбена супа, но може и да ги изсушите много лесно. Единият вариант е да ги нанижете на конец и да ги закачите на сухо и проветриво място. След 2-3 дни проверете и ако се чупят лесно, свалете и съхранявайте в херметически буркан изсушените масловки.

При липса на подходящо място и време можете да изсушите масловките и на фурна. Почистените гъби се нарязват на филийки, слагат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат около 3-4 часа на около 40-60 градуса, като вратата на фурната трябва да бъде леко отворена.

Преди кулинарна употреба трябва да накиснете гъбите в топла подсолена вода. Така дори и в средата на зимата ще може да приготвите за семейството си гъбена каша или задушени масловки в масло и копър.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати