gotvach.bg»Съвети»Какво да консумираме при ниско кръвно?

Какво да консумираме при ниско кръвно?

Какво да консумираме при ниско кръвно?

Ниското кръвно налягане не е толкова опасно, колкото високото, но все пак е хубаво да се внимава и с него. Най-честите симптоми при ниско кръвно са лека замаяност и главоболие. Храненето е много важна част от контрола на ниското кръвно. На първо място трябва да се увеличи количеството приемани течности и да се намали употребата на алкохол. Алкохолът причинява обезводняване, което е една от причините за сваляне на кръвното.

Пийте повече плодови и зеленчукови сокове, чайове и вода. Мнозина смятат, че една чаша кафе ще им помогне да повишат кръвното си, но това не е точно така, защото кофеинът има само краткотраен ефект. Разнообразното хранене е много важно. Хубаво е да се консумират нетлъсти меса и риба, пълнозърнести храни, много плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци влияят положително на ниското кръвно, богати са на фибри и витамини, а в същото време са и мощни антиоксиданти, които са ценни за здравето. За сметка на това въглехидратите трябва да бъдат намалени, защото те могат да предизвикат рязко покачване на захарта в кръвта и след това рязкото ѝ спадане. Това засилва чувството за отпадналост и умора. Не ги изключвайте напълно от менюто си, но намалете количествата им.

Увеличете приема на сол с храната, защото тя има свойството да нормализира ниското кръвно, защото задържа течностите, необходими на организма. Все пак не пресолявайте храните си и избирайте морска или хималайска сол.

Освен спазването на хранителен режим, трябва да увеличите и физическата си активност, да избягвате прекалено горещите душове, дълъг престой в сауни и различни СПА процедури, които изискват продължително излагане на топлина.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати