Как да избираме карфиол?

Как да избираме карфиол?
Снимка: gotvach.bg

Диетолозите постоянно ни повтарят за ползите от карфиола. Той е не само вкусен, но и полезен. Карфиолът е с прекрасен орехов вкус.

Има много апетитни ястия с карфиол: салати, студени и горещи мезета, супи с карфиол, зеленчукови яхнии или гарнитури към месни и рибни ястия.

Карфиол се сервира в салати суров, варен, задушен и печен.

Но знаем ли как да избираме карфиол?

Ето част от отличителните белези на добрия и пълноценен зеленчук.

- Върху повърхността на листата или съцветия от карфиол не трябва да има мръсотия, плака, петна с неизвестен произход или следи от механични повреди (главата трябва да е цяла и абсолютно чиста);

- Карфиоловите розички могат да бъдат бели или да имат леко изразен жълтеникав оттенък;

- Съцветията трябва да са възможно най-плътно едно до друго;

- При избора на карфиол той трябва да е плътен и еластичен (този нюанс се отнася до съцветия, листа и стъбла);

- Теглото на карфиола трябва да съответства на неговия размер (твърде и лек карфиол може да се отглежда с ускорени темпове с помощта на химикали, сочност в съцветията няма да има);

- Съцветията от висококачествен карфиол не трябва да са повредени (ако се забелязват много откъснати съцветия, тогава зелето е било съхранявано или транспортирано неправилно, ще се влоши като качество по-бързо от нормалното);

- Ако розичките на карфиола са плътно една до друга, но между тях се виждат листа, тогава това е добър знак (листата предпазват съцветията от изсъхване, така че този карфиол е бъде най-сочен).

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати