Течната сметана има ли заместител?

Течната сметана има ли заместител?
Снимка: gotvach.bg

С течна сметана се приготвят някои от нашите най-любими ястия, като киш с броколи и сирене, сос с топено сирене и сметана, торта с карамелов крем и много други. Течната сметана намира широко приложение в кулинарията, особено в сладкарството и приготовлението на млечни сосове.

Но какво да направим, когато нямаме под ръка течна сметана. Един от възможните заместители на течната сметана е сухата сметана, която трябва да разбием според указанията на опаковката. Полученият продукт няма да отстъпва по качества на растителната или млечната течна сметана.

Друг възможен заместител на течната сметана е свареното прясно мляко, но при неговата употреба трябва да бъдем особено внимателни. На първо място трябва да следим прясното мляко да не се пресече.

Освен това прясното мляко е с доста по-рядка консистенция в сравнение със сметаната и при неговата употреба трябва да съобразим и останалите продукти от рецептата с този факт. Ако приготвяме сметанов сос може да коригираме плътността с малко нишесте или брашно.

Когато прясното мляко се използва като заместител на течната сметана при приготвянето на тестени изделия и сладкиши, трябва леко да се завиши количеството на сухите съставки.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати