Как се задушава зеле?

Как се задушава зеле?
Снимка: gotvach.bg

Витамини, микроелементи, основни соли, страхотен вкус - всичко това, се съдържа в задушеното зеле. Противно на предчувствията, няма да ви трябват никакви сложни уреди и устройства за задушаване на зелето.

Затова получаваме необходимите продукти и пристъпваме към приготвянето на задушено зеле.

И така, вземете глава зеле (около 1 кг) и настържете на ивици. За да направите това, нарязваме зелето по линията на растеж на пънчето, а след това напречно - на ивици с дебелина около 1 см.

Прехвърляме зелето, нарязано за задушаване, в тава за печене, наливаме вода, сол и оставяме да къкри до омекване - около 30 минути.

Сега идва моментът да подправим задушеното зеле. Към него можете да добавите черен пипер, чубрица, червен пипер или други подправки.

Как да задушите зеле? Опростена рецепта

зеле - 1-1,5 кг (средно големи глави зеле)

моркови-1 бр.

лук- 1 бр. голям

растително масло

доматено пюре

готварска сметана -1 с.л.

дафинов лист

сол

подправки

Настържете зелето на ситно. Запържете в растително масло до златисто кафяво. Допълнете с вода и оставете да къкри на слаб огън за около 20 мин.

В края добавете сол, подправки, нарежете моркова на ситно, дафинов лист, лъжица доматено пюре, заквасена сметана.

По желание добавете запържени моркови. Ако това е гарнитура, това е всичко, но ако е основно ястие със зеле, 10 минути преди готовността му добавете варена или пържена наденица или задушено месо.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати