Как се скубе кокошка?

Как се скубе кокошка?

В опит да осигурят на семейството си ароматна супа от кокошка някои домакини са готови да стигнат доста далеч. И като казваме далеч, имаме предвид да си поръчат прясно заклана домашна кокошка, която обаче трябва да оскубят и почистят, преди да сложат в тенджерата.

Скубането на кокошка не е толкова трудна работа, но като цяло е трудоемка, досадна и доста цапаща. Някои по-припряни домакини предпочитат директно да одерат кожата на кокошката, но това би било непростима грешка.

Кожата на кокошката и подкожната мазнина, която се намира непосредствено под нея, са именно онази тайна съставка, която придава на супата от кокошка или на кокошката с ориз онзи неповторим аромат на домашна гозба.

Скубането на кокошка изисква предварително да я попарите във вряла вода, поне за 2-3 минути, след което трябва да я хванете за единия крак и методично до оскубете перата. Добра идея е след това да я опърлите с помощта на вестник и спирт, за да премахнете и най-фините косъмчета.

Опърлената и оскубана кокошка трябва да се почисти от краката и вътрешностите. Краката се отрязват, а жълтата ципа се обелва. След което кокошката се изкормя и вътрешностите плюс гръкляна се изваждат. Птицата се изплаква със студена вода и е напълно готова да бъде опечена, сварена или замразена във фризер.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати