За какво е полезно маковото семе?

За какво е полезно маковото семе?
Снимка: gotvach.bg

Маковото семе е богато на редица ценни вещества. В най-високи количества в него има калций, мед, желязо, магнезий, селен, фосфор, витамини от В-групата, както и витамин В. Ценните му съставки и полезните свойства го нареждат сред менюто на всеки човек, който се стреми да се храни здравословно.

Маковото семе облекчава стомашно-чревни нераположения, има много добри антиоксидантни свойства, помага при безсъние и предпазва от образуването на камъни в бъбреците. Маковото семе е изключително полезно за силния пол, защото помага за развитие на мъжки полови клетки.

Фибрите в него намаляват лощия холестерол в тялото. Само 100 г маково семе съдържат около 20 г фибри. Благодарение на тях се намалява и рискът от запек. Заради незамените мастни киселини в състава на маковото семе, то е отлична превенция срещу сърдечно-съдови заболявания. Маковото семе помага срещу кашлица и има силно сънотворно действие.

Помага при кръвоизливи и силна менструация, защото има кръвоспиращ ефект. Понижава кръвното налягане. Жабуренето с отвара от мак помага при зъбобол. Колкото и да е полезно маковото себе, всеки трябва да знае, че големите дози от него са токсични и могат да предизвикат натравяне. Макът съдържа и упойващи вещества които действат като наркотик.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати