Какво става, когато биете тестото в масата

Какво става, когато биете тестото в масата

Вкусните домашни пити и хлябове са наслада за вкуса, а приготвянето на тестото сакрален момент.

Месенето на тесто действа терапевтично, кара ни да се отпуснем и дадем най-доброто от себе си и да почустваме удоволствие от това да създадем нещо така прекрасно като тестените изделия.

За направата на класическо хлебно тесто са нужни брашно, мая, вода, сол и захар.

За да набухне тестото е необходимо да активираме маята. Този процес се постига, като се затопли вода до около 37 градуса и в нея се разтвори маята, заедно с лъжица-две захар, тъй като дрождите на маята се събуждат по-бързо при наличието на захар.

След 20-тина минути маята вече е шупнала и се преминава към замесване на тестото.

Първоначално съставките може да се разбъркват с лъжица, но накрая тестото се завършва с месене на ръка.

За да активираме глутена в тестото и то да стане меко и еластично, така че да е лесно да се работи с него, са необходими 10-15 минути месене.

Най-добре е с едната ръка да се придържа тестото, а с другата леко да се издърпва напред, после се прегъва и пак се издърпва.

Тъй като месенето, макар и да е приятно занимание, е доста трудоемко и за да се съкрати времето за месене, се прилага хитрост, наречена биене на тестото.

Тестото се вдига на височина над главата и се блъска върху масата, на която се меси.

Това се повтаря сто пъти - по този начин глутенът се активира и тестото по-бързо и с по-малко усилия става гладко и еластично.

Освен това прекаленото месене може да предизвика и премесване на тестото и вместо да бухне, хлябът ще стане плосък.

Рискът от премесване е сравнително по-малък, ако го бием.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#224449
Свекърва ми бие тестото и още няколко приятелки -също и винаги е отвратително.Аз никога не го бия и става супер.
1
1