Gotvach.bg»Съвети»Как се правят мекици?

Как се правят мекици?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
815251
Как се правят мекици?

Мекиците винаги са били любима закуска, но въпреки старанието да направим вкусни мекици, често не се получава това, което сме си представяли.

Мекиците обикновено стават или твърди, или прекалено дебели. Всъщност хубави мекици се правят сравнително лесно. Необходимо е да обърнете малко повече внимание на двата основни компонента при приготвянето им – тестото за мекици и начина на пържене.

Ако имате достатъчно време и продукти, най-добре си направете тестото сами.

За направата на мекиците са ви нужни: 800 г бяло брашно, 300 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко, 20 г жива мая (половин кубче), 1 яйце, 2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат, ½ ч.л. оцет и олио за пържене.

Първата стъпка е приготвянето на тестото.

Сложете маята в чаша, поръсете я със захарта и размачкайте, след което налейте 100 мл от прясното мляко, което трябва да бъде топло. Разбъркайте до пълното разтваряне на маята.

Отделно разбъркайте киселото мляко със содата и оцета. В дълбока купа изсипете ¾ от брашното и го поръсете със солта. В средата на брашното направете кладенче и вътре сложете последователно яйцето, олиото, останалото прясно мляко и разтворената мая.

Добавете и подготвеното кисело мляко. Започнете да разбърквате всичко с лъжица, като загребвате брашно от стените на купата, докато се образува тесто и брашното свърши.

Втората стъпка е замесването му.

Покрийте дъното на широка тава с малко брашно и в средата ѝ изсипете тестото от купата. Меси се, като се взема от брашното, до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Готовото тесто сложете в поръсена с брашно купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса за около час и половина.

Третата стъпка е пърженето на мекиците.

С намаслени ръце от втасалото тесто направете топчета колкото голям орех. Подредете ги в наръсена с брашно тава и ги покрийте с кърпа, за да не изсъхват.

Всяко топче се разтегля до плоска питка и се пържи от двете страни до златисто-кафяв цвят в около 1 см загрято олио.

Изваждайте готовите мекици върху домакинска хартия.

Традиционно мекиците се хапват, придружени от домашно сладко, сирене, пудра захар, компот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати