gotvach.bg»Съвети»Трахана и тархана - каква е разликата и рецепти

Трахана и тархана - каква е разликата и рецепти

Трахана и тархана - каква е разликата и рецепти
Снимка: Н.Акифова

Трахана или тархана (от турски: tarhana) е персийско ястие, наподобяващо попара. В най-общия случай се говори за едно и също ястие, изписвано по два различни начина.

Характерно за тарханата е че се приготвя с квас и това прави процесът на приготвяне по-трудоемък, тъй като квасът изисква 4-5 дни, за да ферментира.

В състава на тарханата се включват различни зеленчуци, подправки и задължително житни култури.

Готовата трахана представлява изсушени трохи, подходящи да се добавят към супи, сосове и попара.

Тарханата има дълъг срок на годност и може да се съхранява месеци наред.

У нас ястията с трахана са характерни за Южна България.

Традиционно в тарханата се добавя специфичната подправка траханол, която много прилича на копър.

Готовата трахана обикновено се приготвя с вода, но има и рецепти с мляко.

Рецепта за турска трахана

3 домата

1/2 ч.ч. зехтин

2 глави лук

1 с. л. пасирани зелени и червени чушки

1 връзка магданоз

1 връзка копър

500 г кисело мляко

1 с.л. сушена мента

4 ч.л. сол

Черен пипер

Брашно

Доматите се смилат в блендер и се сипват в тиган с 2-3 лъжици зехтин, след това се смила лук и се добавя към доматите, пасират се чушките и се прибавят към останалите зеленчуци.

Копър, магданоза и няколко лъжици кисело мляко се пасират и се изсипват в тигана при другите зеленчуци.

Сместа се овкусява със сол, черен пипер и мента.

Пресипва се в голяма купа, добавя се и останалото кисело мляко и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Малко по малко се добавя брашното. Тестото трябва да остане леко течно.

Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на тъмно да втасва 1 седмица.

Всеки ден се разбърква по 5-10 мин.

След 1 седмица тестото се оформя на малки купчинки в тава, покрита с хартия за печене, и се суши в предварително загрята на 50 градуса фурна, докато изсъхне напълно.

След като се поохлади, се смила на трохи в блендер и траханата се съхранява в платнена торба. Използва се като добавка към супа или попара.

Млечна супа с тархана

2 с.л. масло

5 с.л. тархана

750 мл прясно мляко

Сол

черен пипер - на вкус

Маслото се разтопява и към него се добавя малко мляко.

Овкусяват се със сол и черен пипер и при постоянно бъркане се добавя тарханата.

Без да спира да се бърка, се изсипва малко по малко останалото прясно мляко.

Когато супата Трахана заври, котлонът се намаля.

Разбърква се още 3-4 мин и млечната супа с тархана е готова.

Сервира се в купички, поръсена със зелен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати