Gotvach.bg»Съвети»Как да приготвим вкусна плодова салата?

Как да приготвим вкусна плодова салата?

Как да приготвим вкусна плодова салата?

Думата салата означава "студено ястие ", приготвено от различни по вид продукти: зеленчуци, плодови, рибни, месни, млечни храни, овкусени с оцет, зехтин, сол, майонезни сосове и други дресинги.

Голяма част от салатите се използват като предястие и се консумира с различни аперитивни напитки. При приготвяне на салатата е добре продуктите да са с температура около 10 °C и не бива да се смесват студени и топли продукти.

Обикновено салатите се приготвят по 100, 150 или 200 г или в някои случаи в по-големи количества- в общи съдове (плата с мезета, големи салатени чинии или салатиери). С някои вкусни салати могат да се пълнят по-едри плодове или зеленчуци - пъпеши, портокали, дини, домати, кокосови орехи.

А как да приготвим вкусна плодова салата?

Асортиментите носят най-разнообразни наименования. Традиционните рецепти за плодова салата включват ябълка, круша, портокал, десертен банан, понякога се добавят грозде без семена, ананас и мандарина.

При приготвяне на вкусни плодови салати, се използва един вид плод или комбинация от различни плодове. Заливат се често с разбита сметана или различни майонезни сосове. Може да се добави млечен сладолед. В това отношение плодовите салати приличат на мелба.

Поливат се с дресинг от лимон и портокал, с настъргани техни кори и съчетани с коняк, ром и др. Поднасят се поръсени с обикновена или кафява захар. Фруктовите салати се поднасят и като десерти. Подходящи при консумиране на сладки аперитиви, десертни вина чай и кафе.

В същото време нискокалоричните плодови салати перфектно задоволяват глада, без да се отразяват изобщо на фигурата, а великолепният им външен вид спомага за значително подобряване на настроението.

Ето една рецепта за вкусна плодова салата!

Богата плодова салата

Необходими продукти: банани - 1 бр., круши - 1 бр., портокали - 1 бр., мандарини - 1 бр.,

киви - 2 бр., лимонов сок, портокалов сок, сладка сметана - 50 мл

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете добре всички плодове. Нарежете обеления банан, крушата, мандарина, портокала и кивито на малки кубчета. Сложете в красива купа или салатиера и объркайте с портокалов, лимонов сок и сметаната. Украсете и салатата е готова за консумация.

Можете също така да сервирате плодовата салатата с лъжичка сладолед.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати