Как се съхранява целина?

Как се съхранява целина?

Съхраняването на целина за дълго време е лесна задача, стига да спазвате някои прости правила. На първо място винаги трябва да избирате най-прясната целина. Изрежете края на стъблото и я измийте добре със студена вода. Трябва да се премахнат всякакви мръсотии от нея. След това я сложете на кухненска хартия, за да се отцеди от водата. Съберете всички стъбла заедно и ги увийте с хартия.

След това опаковайте в найлоново фолио. Може да сложите целина и в херметически затварящи се пликове, като трябва да изкарате колкото се може повече въздух от тях преди да ги запечатате. Сложете опакованата целина в отделението за зеленчуци в хладилника. Друг вариант е да я покриете с хартия и да я сложите в кутия с капак.

Целината може да се замразява и във фризер, като основните начини са два – сурова или леко бланширана. най-добре е да измиете и подсушите целината, след което да я нарежете на кубчета и да я поставите в пликове или кутии.

Целината, замразена по този начин, може да издържи до половин година, което е много повече, отколкото ако я съхранявате в хладилник. Имайте предвид, че след размразяване целината не изглежда добре и е водниста, затова е най-добре да я слагате в ястието директно след като я извадите от фризера.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати