Gotvach.bg»Съвети»Как се правят милинки?

Как се правят милинки?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
815260
Как се правят милинки?

Милинките представляват пухкава и ароматна тестена закуска. Те са традиционни за Източна България.

Може да срещнете рецептата за милинки в различни варианти, като например по милинки по ямболски, сливенски милинки, добруджански милинки.

Без съмнение всичките са много вкусни, важното е да са топли и меки.

Рано сутрин на никого не му се меси, но пък хубавото е, че милинките са подходящи по всяко време на деня.

Рецептата им отнема много време и резултатът винаги е отличен.

За направата на милинки са ви нужни 600 г брашно, 200 мл топла вода, 20 г прясна мая, 1 с.л. захар, 1/2 пакетче масло, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио и 2 яйца.

Първата стъпка е да активирате маята в топлата вода.

В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете сместа с маята, захарта, солта и яйцата.

Омесете меко тесто и от него оформете малки топченца.

Намажете топчетата с олио и ги оставете в намазнена тава с разстояние едно от друго.

По желание може да натрошите сирене между топчетата.

Оставете милинките да втасат за около 1 час.

Разтопете маслото, към него прибавете 2 с.л. брашно и разбъркайте. С тази смес намажете милинките с помощта на четка.

Домашните милинки се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачервят.

Готовите милинки може да поръсите с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати