gotvach.bg»Съвети»Плодови диети при различни заболявания

Плодови диети при различни заболявания

Плодови диети при различни заболявания

В днешно време соковете от сурови плодове и зеленчуци трябва да се употребяват широко в храната на подрастващите и на възрастните. Плодовите сокове или пък тези от зарзават не са прищявка, а много необходим елемент в здравословното и рационално хранене.

За щастие навсякъде могат да се намерят много и разнообразни плодове и зеленчуци.

Хранителната стойност на плодовете се състои в това, че те /както и зеленчуците/ са главни източници на витамин С и предимно каротин, както и на различни минерални вещества - желязо, фосфор, калций и др. Освен това те притежават приятни вкусови качества и аромат, които се дължат на лимонената, ябълчената и винена киселина и на ароматичните вещества.

Със соковете в организма се внасят главните съставни части на суровата растителна храна. Благодарение на това плодовете и особено плодовите сокове усилват апетита и подпомагат храносмилането.

В диетичното хранене се употребяват добре узрели плодове, тъй като те по-слабо дразнят стомаха. Плодовете се препоръчват при всички заболявания като се приемат сурови, обелени, настъргани на пюре, печени или на компоти.

Плодовите диети с ягоди или банани могат да се комбинират с кисело мляко. Тези диети дават много добри резултати при остър хепатит.

В някои сокове се съдържат голямо количество дъбилни вещества като танин, който се намира в сока от дренки и др. И има дезинфекциращо и противовъзпалително действие и се прилага като средство при диария.

Много от соковете са богати на фитонциди - сок от лимони, портокали, домати, ряпа, оказващи предпазно действие срещу инфекции. Соковете се приемат в количества от 750 мл до литър дневно, разпределени на 4-5 порции, като се използват разнообразни - плодови и зеленчукови.

При заболяване на стомаха - гастрит, язва, колит, болните не понасят целулоза. Поради това е показано приемането на сок от лимони, разреден с захарна вода. Витамини се добавят под формата на отвара от шипка, сурови сладко-ягодови сокове.

При заболявания, произтичащи с висока температура - инфекциозни, витамините от различни сокове засилват силите на организма, действат противоинфекциозно и подобряват апетита на болния.

При хипертонична болест и атеросклероза е полезен сокът от ягоди, ябълки, кайсии, цвекло, моркови.

При остър хепатит или хронични заболявания на черния дроб и жлъчните пътища е особено полезно лечение с плодови сокове. Ягодите, гроздето, ябълките с богатото си съдържание на каротин, калиеви соли, витамин С, глюкоза, пектин, оказват много добро лечебно действие при такива заболявания.

Цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, са източник на витамин С, каротин, витамин В1, В2, P, калиеви и калциеви соли, етерични масла и се препоръчват при всички заболявания.

При туберкулоза се препоръчват храни, съдържащи витамин С - зеленчуци, плодове, отвара от шипка, витамини от В група.

Соковете в диетата на болния трябва да се приемат непосредствено след приготвянето им, тъй като ферментите и витамините бързо се разрушават от присъствието на кислорода във въздуха.

В процеса на лечение на различни заболявания е необходимо да изберете правилното хранене или диета, което впоследствие ще ви помогне да се справите с болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати