Gotvach.bg»Съвети»Как се бланшира лапад?

Как се бланшира лапад?

Как се бланшира лапад?
Снимка: Sevdalina Irikova

Лападът е многогодишно растение. Познати са около 150 негови вида. На територията на нашата страна се срещат само 20 от тях. Лападът е най-разпространеното ядливо растение у нас.

Лападът може да намерите пролетно време в почти всеки двор и поляна. Той е непретенциозен и лесен за отглеждане. Освен това е много полезен и вкусен. Лападът е богат на желязо, витамини и минерали.

За да можем да се радваме на този вкус по-дълго време и през всеки сезон, не само през пролетта, лападът може да се бланшира. Така ще го имаме на разположение независимо от сезона.

Как се бланшира лапад?

Бланширането представлява основна готварска техника за съхранение на продукти за по-дълго време. При него зеленчуците се поставят за няколко минути във вряла вода. Използва се предимно за зеленчуци, които ще съхраняваме във фризера.

Първата стъпка при бланширането на лапада е да се почисти от дръжките. След това листата на почистения лапад се нарязват на едро.

В дълбока тенджера си сипва вода и се слага на котлона да заври.

Когато водата заври, се слага нарязаният лапад за 5-7 минути. След това се вади и се прехвърля в съд със студена вода.

Отцеждаме листата от водата и ги оставяме да изстинат.

Когато лападът е отцеден и изсъхнал напълно, се слага в пликчета и се замразява във фризера.

Друг начин за съхраняване на бланширания ладап е затварянето на лапада в буркани. Просто напълнете лапада в буркани и ги кипнете за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати