Соевата кайма (соева текстура, соево месо) е един от многото преработени продукти от соя. По правило се произвежда от немаслено соево брашно. Поради значителното си съдържание на растителни протеини тя е широко използвана във вегетарианската кухня.
Приготвяне на соева кайма
Соевата кайма се приготвя от тестото от безмаслено соево брашно и вода, като се използва екструзионно готвене. Масата с гъбеста структура, получена в резултат на този процес, се смачква и изсушава. Крайният продукт е гранулирано вещество с неутрален вкус и аромат.
Съдържание на калории в соевата кайма
100 грама соева кайма съдържа около 270 ккал.
Как се готви и сервира соева кайма
Тъй като по хранителна стойност соевата кайма е много близка до животинското месо, тя се използва в готвенето като негов аналог или хранителен заместител. За употреба в хранителни цели соевата кайма се рехидратира - варена, или накисвана, в резултат на което теглото ѝ се увеличава 2-3 пъти.
Приготвянето на този хранителен продукт започва с варене или накисване в студен или горещ бульон (марината), към който също се добавят подправки. Тази процедура придава на соевата кайма определен вкус и аромат, което я прави подходяща за по-нататъшно готвене.
В повечето случаи крайният резултат са вегетариански версии на ястия, традиционно приготвени с месо. Освен това „копието“ в органолептичните си качества - вкус, миризма, консистенция, цвят, доста точно отговаря на „оригинала“.
Как да изберем соева кайма
Тъй като соевото мляно месо се продава главно в суха форма, когато го избирате, трябва да обърнете внимание на стегнатостта на опаковката и липсата на чужди примеси в крайния продукт.
Съхранение на соева кайма
В суха форма и запечатани опаковки соевата кайма може да се съхранява до 12 месеца, а във варена - не повече от 3 дни, при условие че е в хладилник. За да се запази за по-дълъг период, варената соева кайма трябва да бъде замразена. Освен това дори шоковото размразяване на открит огън по никакъв начин няма да промени първоначалните му органолептични качества.