Gotvach.bg»Съвети»Соева Кайма - какво съдържа?

Соева Кайма - какво съдържа?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
36146

Соевата кайма (соева текстура, соево месо) е един от многото преработени продукти от соя. По правило се произвежда от немаслено соево брашно. Поради значителното си съдържание на растителни протеини тя е широко използвана във вегетарианската кухня.

Приготвяне на соева кайма

Соевата кайма се приготвя от тестото от безмаслено соево брашно и вода, като се използва екструзионно готвене. Масата с гъбеста структура, получена в резултат на този процес, се смачква и изсушава. Крайният продукт е гранулирано вещество с неутрален вкус и аромат.

Съдържание на калории в соевата кайма

100 грама соева кайма съдържа около 270 ккал.

Как се готви и сервира соева кайма

Тъй като по хранителна стойност соевата кайма е много близка до животинското месо, тя се използва в готвенето като негов аналог или хранителен заместител. За употреба в хранителни цели соевата кайма се рехидратира - варена, или накисвана, в резултат на което теглото ѝ се увеличава 2-3 пъти.

Приготвянето на този хранителен продукт започва с варене или накисване в студен или горещ бульон (марината), към който също се добавят подправки. Тази процедура придава на соевата кайма определен вкус и аромат, което я прави подходяща за по-нататъшно готвене.

В повечето случаи крайният резултат са вегетариански версии на ястия, традиционно приготвени с месо. Освен това „копието“ в органолептичните си качества - вкус, миризма, консистенция, цвят, доста точно отговаря на „оригинала“.

Как да изберем соева кайма

Тъй като соевото мляно месо се продава главно в суха форма, когато го избирате, трябва да обърнете внимание на стегнатостта на опаковката и липсата на чужди примеси в крайния продукт.

Съхранение на соева кайма

В суха форма и запечатани опаковки соевата кайма може да се съхранява до 12 месеца, а във варена - не повече от 3 дни, при условие че е в хладилник. За да се запази за по-дълъг период, варената соева кайма трябва да бъде замразена. Освен това дори шоковото размразяване на открит огън по никакъв начин няма да промени първоначалните му органолептични качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати