Как да приготвим жито за Задушница?

Вареното жито се приготвя за Задушница или както казват старите хора За Бог да прости.

Иначе вкусното варено жито представлява част от ритуала за Задушница.

Житото за помен се приготвя като израз на уважение към нашите близки, който вече не са до нас.

Как да приготвим житото за Задушница

Необходими продукти:

Жито - 350 г

вода - 2 л

бисквити - 200 г

пудра захар

Начин на приготвяне:

Първата стъпка при приготвянето на житото за помен е да се измие житото. То се мие под течаща вода, докато водата стане бистра.

След като е измито хубаво, се прехвърля в голяма тенджера.

Към житото се сипва вода и се вари на бавен огън. Вари се около 45 - 50 минути или докато се разпукнат зърната.

След като житото е сварено, се отцежда и се остава за около 2 часа да изстине.

През това време бисквитите се смилат.

Прибавят се към свареното жито и се разбърква. Сипва се в чашки или чиния и се поръсва с пудра захар.

По желание може да прибавите и малко нарязани на дребно или смени орехи, както и настъргана лимонова кора, канела - все аромати, които ще обогатят житото за Задушница.

Върху житото с канела може да се направи кръст.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати