Как се прави карамел за еклери?

Карамелът се получава от действието на топлината върху захарта. Нарича се още гореща захар.

Той се получава чрез бавното загряване на захарта, следствие на което тя се разтапя и придобива кафеникав цвят и нежен аромат.

Съществуват два вида карамел - сух и мокър.

Мокрият карамел се получава, като захарта се разтваря във вода и след това ври, докато се сгъсти и започне да покафенява.

При сухия карамел захарта се разтопява, без да се добавя вода.

За направата на карамелена глазура, който може да използвате както за еклери, така и за редицасладки изкушения, ще ви трябват:

60 г масло

100 г захар

120 мл сметана

½ ч.л. сол

1 ½ ч.л. ванилова есенция.

Приготвяне на карамел за еклери:

Сложете маслото в тенджера с дебело дъно и го разтопете на котлона на среден до силен огън.

Когато се разтопи, добавете захарта, сметаната и солта. Разбъркайте, докато се смеси, и оставете да заври. Когато заври, намалете котлона до слаб огън и варете 5 минути, като от време на време разбърквайте.

Махнете от котлона, добавете ваниловата есенция и отново разбъркайте карамеления сос. Оставете леко да се охлади и може да го използвате.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати