Gotvach.bg»Съвети»Как се меси хляб с квас?

Как се меси хляб с квас?

Как се меси хляб с квас?
Снимка: Деница

В миналото хлябът се е приготвял само с квас. Днес на пазара има изобилие от видове хляб, но хлябът, приготвен с квас, е най-хубав и полезен.

Хлябът приготвен с квас има своите ползи:

- Той е по-вкусен и по-хранителен;

- Хлябът с квас не съдържа консерванти;

- При неговата консумация се регулират нивата на кръвната захар;

- Не причинява газове и се смила много по-лесно.

Хляб с квас може да приготви всеки в домашни условия. Приготвянето му не е много лесно и изисква подготовка. Също така трябва да сте много търпеливи и да не бързате. Никой не може да ви каже колко време ще ви отнеме да приготвите този хляб. Времето за приготвяне зависи от вида на брашното, което използвате, съдържанието на протеини в брашното, водата, температурата, колко силен е квасът, месенето и оформянето.

Как се меси хляб с квас?

Необходими продукти:

вода - 350 мл

пълнозърнесно брашно - 300 г

бяло брашно - 200 г

сол - 10 г

квас - 100 г

В купа смесете пълнозърнестото брашно, бялото брашно и 300 мл от водата. Разбъркайте хубаво до получаването на хомогенна смес. Готовата смес оставете на топло за около 50-60 минути. След това се добавя квасът, солта и останалата вода. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Отново се оставя да си почине за 30 минути.

Месенето на хляб с квас трябва да става с мокри ръце. Намокрете си ръцете и изсипете тестото на плота. След това разтягайте тестото бавно и внимателно в една посока. После го прегърнете върху останалото тесто. След това разтягайте в противоположната страна.

Повторете това и с другите две страни. Разтягането трябва да се прави внимателно, за да не се къса тестото. В рамките на 2-3 часа редувайте разтягането с почивка на тестото на всеки половин час.

След втасването на тестото, то се изсипва на плот, който трябва да е набрашнен. Оформете тестото на квадрат. Отгоре върху тестото не слагайте брашно. Загънете четирите края, така че набрашнената част да остане отгоре. Отвътре на прегънатото тесто не бива да има брашно. Оставете да втаса за още половин час.

След това се оформя традиционният хлябът.

Оформеният хляб се оставя да втаса за 5-6 часа на стайна температура или за 1 нощ в хладилника.

Тестото се слага в съд с капак.

Хлябът с квас се пече

При прехвърлянето горната част на тестото трябва да остане отдолу. С остър нож направете няколко разреза по повърхността на тестото. Сложете отново капак на съда и печете още 20 минути.

След това се маха капакът и се намаля фурната на 200 градуса. Пече се още 30 минути.

Приготвеният хляб с квас се оставя на решетка за 5-6 часа.

След това е готов за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати