Gotvach.bg»Съвети»Полезни съвети при приготвянето на риба

Полезни съвети при приготвянето на риба

Полезни съвети при приготвянето на риба
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Рибата заема значително място като важна и пълноценна храна за човешкия организъм.

Стойността на рибата като хранителен продукт се определя от голямото количество белтъчини, в които се съдържат незаменимите аминокиселини и от рибните мазнини, които са източник на енергия и съдържат витамините A и D.

Рибното месо е богато и на витамините В1, В2, В12 и Р.

Витамин А благоприятства за укрепването на лигавиците на дихателните органи, срещу простудни заболявания и на храносмилателните органи, срещу възпалителни процеси и др.

Витамин D укрепва зъбите, костите, а витамин В12 стимулира образуването на кръвни телца, което определя рибата като ценна храна при малокръвие.

А ето и някои важни иполезни при готвенето на риба:

- Пържената риба е особено вкусна, когато преди пърженето се потопи в прясно мляко, а след това в брашно и тогава се пържи в силно сгорещено олио.

- За да се отстрани пръскането при пърженето на рибата, похлупете тигана с капак;

- За да не се разкъсват рибите при пържене, те следва да са стояли посолени поне 15-20 минути, за да поемат солта;

- За да се отстрани силната миризма, когато се пържи риба, в олиото се поставя един картоф, обелен и нарязан на филийки;

- За да се отстрани миризмата на риба от ръцете ви, след като сте чистили риба, натрийте ги обилно със сол или оцет и след това ги измийте с хладка вода;

- Неприятната миризма по ножа, след като сте рязали с него риба, ще отстраните, като го изтъркате със суха сол;

- Месомелачката, с която се мели риба за рибни кюфтета или рибни шницели, се измива много добре с гореща солена вода, изплаква се с чиста вода, частите ѝ се изсушават напълно и тогава се сглобяват и прибират на сухо място;

- Неприятният дъх на риба, който лъха от кухненските съдове, се отстранява напълно, като съдовете се измият с оцет, лимонен сок или гореща солена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен