Как се отглеждат маслини в саксия?

Как се отглеждат маслини в саксия?
Снимка: gotvach.bg

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Първите данни за отглеждане на маслини датират от около 4000 г. пр.Хр. Те са сред най-отглежданите плодови дървета и до днес.

Отглеждането на маслини в саксия обаче може да се окаже истинско предизвикателство. Маслините, които са сред най-дълтолетните дървета от семество Маслинови (Oleaceae), всъщност са доста капризни относно своя температурен режим и влажност.

Въпреки че маслините са сред най-студоустойчивите субтропични овощни видове, те все пак не вуждаят от мека зима, за да оцелеят. Най-добре е през зимата да съхранявате своето маслиново дърво в неотопляема стая с достъп на пряка слънчева светлина, където температурата все пак не пада под 5 градуса.

Няма да е фатално ако за ден-два температурата падне и под нулата, защото повечето сортове издържат до -18 градуса.

Пред зимният период не бива да поливате растението повече от веднъж седмично. Също така трябва да му осигурите достъп до пряка слънчева светлина и по възможност по-висока влажност.

Преди навлизането във вегетация е добре да го наторите малко с азотен фосфат, като следващото наторяване трябва да бъде чак в периода на плододаване.

През лятото маслината трябва да се съхранява на топло място директно под палещите лъчи на слънцето. Тогава ще има нужда и от допълнителна поливка. Първите плодове може да очаквате чак след третата година, като е добре напролет да подрязвате дървото с цел разклоняване и повече плодове.

Ще трябва да минат поне 10 години, за да може да наберете и да приготвите маслини в саламура от собственото си маслиново дърво.

4.8
Общо 6 гласували
5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!