Как да изсушим див чесън?

Как да изсушим див чесън?

Как да изсушим див чесън?

Дивият чесън, познат като левурда, е изключително полезен зеленчук. Брането на левурдата обаче трябва да се прави внимателно, понеже растението често може да бъде объркано с красивото, но отровно цвете - момина сълза.

Левурдата може да се използва както прясна, така и изсушена, а след като е добре изсушена може да се използва и накълцана или стрита. Ако сте решили да изсушите дивия чесън, имате два варианта, които са препоръчителни.

Първият метод е познат от много време, а именно сушенето на слънце за около 10 дни. При този вид сушене на дивия чесън е важно листата да бъдат почистени, измити и подсушени много добре.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да ги подредите на равна повърхност - памучна кърпа или специална скара за сушене, на въздух и слънце. При този метод се твърди, че най-здравословно се сушат всички видове плодове и зеленчуци, защото тогава те се зареждат от слънчевата енергия и процесът на сушене е най-естествен.

След като дивият чесън е изсушен, той трябва внимателно да се събере и да се съхрани в торба от плат, която няма да позволи да се образува влага, а тя от своя страна да доведе до мухъл и да се повреди зеленчука.

Разбира се, в днешно време има и по-модерни начини, а именно уредите за сушене на плодове и зеленчуци, които осигуряват по-бързо сушене от традиционния метод.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати