Gotvach.bg»Съвети»Как се приготвя сватбарска супа?

Как се приготвя сватбарска супа?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се приготвя сватбарска супа?

Човек и добре да живее се жени (или омъжва). На това радостно събитие се събират и голяма част от близките и не толкова близките му роднини, които идват да споделят радостта на двамата влюбени и да опитат вкусна сватбарска супа.

Съгласно традицията сватбарската супа се поднася задължително на гостите на сватбата, особено в по-малките населени места, където сватбите не се правят в ресторанти и комплекси, а се правят на градския площад, в двора на местната църква или просто на центъра на населеното място.

За приготвянето на вкусна сватбарска супа ще ви трябват съвсем прясно овнешко месо и дреболии, зеленчуци, подправки и голям казан за супа, защото само така може да си гарантирате автентичния съд.

Овнешкото месо (задължително с кокал) се поставя в студена вода в казана и се вари до полуготовност, като от време на време се обира образувалата се пяна. Когато месото поомекне, се добавят дреболиите и нарязани на ситно лук, моркови и чушки.

Супата се оставя да поври още 20-ина минути и се добавят фиде, ронена чубрица и магданоз. Междувременно месото се изважда и се обезкостява, а дреболиите се нарязват на ситно.

Сватбарската супа се подправя със сол, черен пипер и дафинов лист. Поднася се задължително гореща.

В някои краища на България сватбарската супа се приготвя със застройка, приготвена с кисело мляко и яйце, като накрай се подправя задължително с джоджен.

На други места към свареното месо и зеленчуци се добавя ориз, а застройката се прави без яйце. Още рецепти за супи с овнешко месо и супи с агнешко месо и дреболии може да откриете на нашия сайт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 4
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати