Какви подправки се слагат на боб?

Какви подправки се слагат на боб?

Майсторите кулинари ще ви кажат, че тайната на вкусната гозба се крие не само в правилната топлинна обработка на ястието, но в подправките, без които дори най-изисканата гозба няма да бъде вкусна. Върховното майсторство обаче е правилното съчетание на подправките, което да накара вложените съставки за изпъкнат.

Дори и при приготвянето на най-обикновената боб чорба има някои тънкости, които биха я превърнали в истински деликатес.

Не може да си представим класическия боб без джоджен. Но той трябва да се прибавя към ястието едва когато е свалено от котлона, защото сложен преди това, джодженът ще изгуби аромата си. Същото важи и за ронената чубрица, която трябва да се сложи в боба към самия край на приготвянето му.

В някои краища на България подправят бобената чорба с девисил (лющян), но той придава на гозбата много особен вкус, който може да не допадне на всеки. В Северозападна България овкусяват ястията със зрял фасул с цвят на копър, който им придава изключителен аромат.

По желание може да придадете плътност на бобената яхния със запръжка с брашно и червен пипер. Някои от най-смелите експериментатори дори поднасят боба със ситно нарязан пресен магданоз, но и този избор е въпрос на личен вкус.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Обичам ароматен боб с много подправки. Аз слагам една цяла скилидка чесън,джоджен.малко мащерка и малко калоферче.
1
0
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
01.05.2020 19:52
Днес готвих зрял боб с кокали останали от месото, за каймата. Просто забравих само да сложа джоджан преди да затворя с капака тенджерата под налягане. Затова го сложих след като завърших готвенето, тогава за кратко ври и пиперката, добавих и малко брашно да го сгъстя леко.
0
0