gotvach.bg»Съвети»Какви подправки се слагат на боб?

Какви подправки се слагат на боб?

Какви подправки се слагат на боб?

Майсторите кулинари ще ви кажат, че тайната на вкусната гозба се крие не само в правилната топлинна обработка на ястието, но в подправките, без които дори най-изисканата гозба няма да бъде вкусна. Върховното майсторство обаче е правилното съчетание на подправките, което да накара вложените съставки за изпъкнат.

Дори и при приготвянето на най-обикновената боб чорба има някои тънкости, които биха я превърнали в истински деликатес.

Не може да си представим класическия боб без джоджен. Но той трябва да се прибавя към ястието едва когато е свалено от котлона, защото сложен преди това, джодженът ще изгуби аромата си. Същото важи и за ронената чубрица, която трябва да се сложи в боба към самия край на приготвянето му.

В някои краища на България подправят бобената чорба с девисил (лющян), но той придава на гозбата много особен вкус, който може да не допадне на всеки. В Северозападна България овкусяват ястията със зрял фасул с цвят на копър, който им придава изключителен аромат.

По желание може да придадете плътност на бобената яхния със запръжка с брашно и червен пипер. Някои от най-смелите експериментатори дори поднасят боба със ситно нарязан пресен магданоз, но и този избор е въпрос на личен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Обичам ароматен боб с много подправки. Аз слагам една цяла скилидка чесън,джоджен.малко мащерка и малко калоферче.
1
1
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
01.05.2020 19:52
Днес готвих зрял боб с кокали останали от месото, за каймата. Просто забравих само да сложа джоджан преди да затворя с капака тенджерата под налягане. Затова го сложих след като завърших готвенето, тогава за кратко ври и пиперката, добавих и малко брашно да го сгъстя леко.
1
0