Gotvach.bg»Съвети»Как се прави ошав?

Как се прави ошав?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
24342
Как се прави ошав?

Ошавът представлява компот от различни видове сушени плодове. Традиционно се поднася на трапезата по случай Бъдни вечер. Ошавът традиционно се приготвя от сушени сливи, круши и ябълки, но към тях може да се добавят и различни други – сушени стафиди, кайсии, череши и каквото ви харесва. Всички плодове се варят и се подслаждат с мед или захар.

Основната тънкост при приготвянето на ошав е последователното добавяне на плодовете, а не едновременно. Така например сушените круши и ябълки трябва да се варят малко по-дълго време от другите плодове – около 30 минути. Сушените кайсии и сливи се варят 10-15 минути, а най-бързо се варят стафидите – те се слагат в ошава 5 минути преди да бъде свален от котлона. Тогава се слага и захарта в компота.

Вижте базова рецепта за класически ошав: 100 г сушени сливи, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 150 г сушени ябълки, 50 г сушени круши, около 3 литра вода, захар на вкус и малко лимонов сок. Измийте добре плодовете и сложете водата да заври.

Първо добавете крушите и ябълките, варете на умерен котлон около 20-25 минути, добавете кайсиите и сливите, а след около 15-20 минути прибавете и захарта и стафидите. След 5 минути компотът е готов. Сипете лимоновия сок и свалете от котлона. Оставете го захлупен с капак, за да се запарва. След това го приберете на студено място.

По желание може да добавяте към ошава мента, канела, джинджифил, сок и кора от цитрусови плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати