gotvach.bg»Съвети»Как се вари цвекло?

Как се вари цвекло?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Как се вари цвекло?

Голяма част от плодовете и зеленчуците са най-полезни в прясно състояние. Това обаче не важи за цвеклото, което в суров вид може да причини стомашни проблеми при хора с по-уязвима стомашна лигавица. Червеното цвекло е най-подходящо за консумация, когато е приготвено на пара или е сварено. Избирайте по-малки глави цвекло, които се сваряват по-лесно и са по-вкусни. Измийте добре главите и ги почистете с четка, за да падне пръстта от тях.

Цвеклото се вари продължително време, за да омекне напълно. Все пак колкото по-малко го варите, толкова по-малко ценни витамини и минерали ще загубите. Затова най-добре нарежете цеклото и го сложете в кипяща вода за 15-20 минути. За да не загуби цвета си, сложете малко захар и оцет във водата, но имайте предвид, че оцетът може да увеличи времето за варене. Не слагайте сол във водата.

Изсипете свареното цвекло в студена вода или го сложете под струя вода за няколко минути. По този начин цвеклото ще е крехко за консумиране, но без да е варено твърде продължително време. Ако главите червено цвекло са по-малки, може да не ги режете, а да ги сварите цели. Не белете цвеклото преди варенето, а след това.

Вижте някои вкусни идеи с червено цвекло: зимна супа с цвекло, витаминозна салата със цвекло, а защо не и цвекло с пълнеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати