Колко е срокът на годност на яйцата?
gotvach.bg»Съвети»Колко е срокът на годност на яйцата?

Колко е срокът на годност на яйцата?

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
524818312345
Колко е срокът на годност на яйцата?

Яйцата са суперполезна храна за човека във всички възрасти.

Основен източник са на пълноценен белтък. Жълтъкът представлява концентрат от витамини A,D, E, B2 и минерални соли.

Те имат недостатъка, че лесно се развалят, като търпят разлагане на белтъка и в него се образуват сероводород и други съединения, които дразнят храносмилателните органи и черния дроб.

Освен това през черупката на яйцето е възможно лесно да проникнат бактерии от рода на салмонела и да заразят яйцата, особено пачите.

Яйцата се запазват най-добре, като се държат в студено помещение или хладилник.

В зависимост от срока на годност и качеството кокошите яйца се разделят на 2 вида. Първите са яйца, чиито срок на годност не надвишава 7 дни, без да се брои денят на снасяне, и които са отбелязани съответно.

Вторият вид - трапезните, включва яйца, чийто срок на годност не надвишава 25 дни от деня на сортиране, без да се брои денят на снасяне.

Яйцата могат да бъдат съхранявани в хладилници за не повече от 120 дни при температура от 0 до 2°С

Преди да купите яйца, трябва да обърнете внимание на външния им вид. Черупката трябва да е без кръв или изпражнения и в никакъв случай не трябва да има пукнатини. Допуска се наличието на малки петна и ивици, появили се по време на транспортирането на продукта.

Ако суровите яйца са закупени в супермаркет, тогава опаковката трябва да съдържа информация за датите на изтичане срока на годност и като правило яйца се съхраняват в специална хладилна витрина.

Ако яйцата са селски, тогава те могат да бъдат по-пресни от тези в магазина, но никой не дава никакви гаранции за качеството им.

Не забравяйте да измиете кокошите яйца, както и пачите или пъдпъдъчи яйца непосредствено преди готвене, за да удължите тяхната свежест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
09.10.2020 11:10
Привет!
По какво се отличават външно двата вида яйца, за да знаем дали могат да издържат до 7 или до 25 дни? Или ако няма външни белези, как да разберем какви яйца имаме? Аз лично за пръв път чувам, че се делят на два вида според срока на годност и затова не ми е много ясно :) Обикновено винаги пазарувам в по- големи количества и по- рядко, затова когато купя яйца винаги ми стоят повече от 7 дни, и не винаги в хладилник.
0
0