gotvach.bg»Съвети»Как да изберем истински зехтин?

Как да изберем истински зехтин?

ХрисНХрисН
Чирак
3741
Как да изберем истински зехтин?

Кой зехтин е най-добър? Испански? Гръцки? Или може би от Италия?

Как да избера качествен зехтин? Какво да търсите, когато пред вас в магазина има редове от бутилки с различни етикети и кой зехтин е подходящ за салати, както и с кой може да се пържи.

1. За какво ще използвате зехтина

Екстра върджин маслото, обогатено с витамини, е идеално за дресинг на салати, но не е подходящо за пържене и други видове топлинна обработка. Полезните вещества под въздействието на високи температури се превръщат в почти отрова. Ако купувате зехтин за пържене или печене, тогава изберете рафиниран зехтин, известен също като чист.

2. Опаковката на зехтина

Правилното опаковане е много важно. В идеалния случай зехтинът трябва да е в затъмнена стъклена бутилка. Такива мерки са предназначени да предпазват маслото от вредното въздействие на външни фактори. По същата причина зехтинът се препоръчва да се съхранява на тъмно и леко хладно място. Ако бутилката е прозрачна, значи маслото в нея не много добро качество.

3. Киселинност на зехтина

Друг важен параметър, който трябва да имате предвид, за да купите добър зехтин, е нивото на киселинност. Определя се от съдържанието на олеинова киселина в маслото. Вашата задача е да закупите зехтин с възможно най-ниска киселинност.

4. Цвят на зехтина

Както казахме преди, качествения зехтин се продава в бутилки с оцветено стъкло, през които не може да се види истинският цвят на маслото. Следователно можете да проверите цвета само у дома. Но все пак обърнете внимание на този факт, когато отваряте захтина у дома. Качественият зехтин има приятен златист цвят. Сивият или тъмнозеленият цвят на маслото показва, че е направено от презрели маслини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати