Полезни или вредни са презрелите банани?

Полезни или вредни са презрелите банани?

Бананът е любим плод, предлагащ ни безкрайни възможности за консумация както суров в плодови салати, напитки и пюрета, така и в безброй сладки изкушения, десерти и сосове.

Този плод притежава добра хранителна стойност и съдържа много полезни за организма вещества като фибри, витамини C, B6, въглехидрати, както и минерали, сред които най-много калий. Ако често включваме в менюто си бананите, те ще ни възнаградят с подобряване на циркулацията на кръвта, намаляване на лошия холестерол, борбата с депресията и лошото храносмилане, а не на последно място - в борбата с ракови клетки.

Това последно свойство обаче притежават само презрелите банани.

В зависимост от степента си на зрялост тези уханни плодове драстично изменят стойностите на някои от хранителните вещества, които съдържат, но като цяло запазват минералното и витаминно съдържание. Запазват и едни и същи калории, независимо дали са по-зелени и твърди или меки и презрели банани.

Ако сме наясно с това, ще знаем в кои случаи е добре да хапваме презрели банани и в кои- по-зелени. Така ще извлечем всички ползи и няма да се натъкнем на вреди.

По-зелените банани са съставени почти основно от устойчиво нишесте, което се разгражда от организма бавно и постепенно, докато при презрелия плод с потъмнял аспект на кората всичкото това нишесте се трансформира в прости захари до захароза, съставена от глюкоза и фруктоза.

Това прави плода бързо усвоим и повишава гликемичния индекс. Колкото по-зрял е бананът, толкова по-висок е този индекс и следователно по-бързо разградим.

Презрелият банан предоставя на организма почти моментален прилив на енергия и е много полезен за след активен спорт, когато имаме нужда да възобновим силите си и да се заредим отново.

Ето защо никога не трябва да изхвърляме този плод, дори и потъмнялата му кора да е с не особено приветлив вид.

Важно е да имаме предвид, че поради високото съдържание на захари, глюкоза и фруктоза презрелите банани не са подходящи за хора, страдащи от диабет, а при тези, които имат наднормено тегло, препоръчително е да хапват бананите в по-ограничени дози.

Сами виждате, че не може да се каже еднозначно дали е полезен или вреден презрелият банан, но след като се запознаете с предимствата и недостатъците му, вече разбирате кога и дали можете да си позволите да го включите във своето меню.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати