От какво се прави водката?

От какво се прави водката?

Водката представлява вид алкохолна напитка, която се приготвя основно от етилов спирт в комбинация с вода. Водката е неутрален алкохол, но именно неутралният ѝ вкус я прави предпочитана за мнозина, защото може да се смесва в различни безалкохолни напитки – тоник, доматен сок, кола и много други.

За истинска се приема онази водка, която се произвежда от пшеничен или ръжен спирт от най-висок дестилат. Водка може да се приготвя и от ечемик или картофи. За да бъде кристално чиста водката, тя се филтрира през специални филтри от активен въглен и кварцов пясък. При направата на някои видове водка се добавят настойки от ръжен хляб, билки, малки количества захар, натриев бикарбонат.

Алкохолното съдържание на водката е 40 градуса, но се среща и водка над 50 градуса. Водката може да се поднася с мариновани гъби, кисели краставички, хайвер, херинга, шунка, сланина, блини, пелмени или руска салата. Според познавачите на водката никога не се слага лед, защото тя трябва да е добре охладена. Поднася се в малки чаши.

Смята се, че най-добрата водка се прави само и единствено в Източна Европа – Украйна, Русия, Полша и Беларус, като в списъка някои нареждат и Финландия.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати