Gotvach.bg»Съвети»Как да махнем горчивото на патладжана?

Как да махнем горчивото на патладжана?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254956
Как да махнем горчивото на патладжана?

Патладжаните са древни зеленчуци, които са били култивирани от хората преди хиляди години. Те са братовчеди на картофите. Имат изключително високо съдържание на витамини A, K, И C. В тях се съдържат и големи количества желязо, сяра, хлар, дъбилни вещества и целулоза. Специфичният им горчив вкус се дължи на веществото соланин, което в големи количества е отровно.

Има няколко начина за премахване на горчивината на патладжаните.

Обикновено домакините ги нарязват на филийки или кубчета, посоляват ги обилно и ги оставят за 30-40 минуте, най-добре 1-2 часа, докато се отцедят от излишните течности, в т.ч. и горчивината. Това може да стане и чрез накисване на патладжаните в солена вода.

Важно е след това да изплакнете внимателно зеленчука и да го попиете добре с домакинска хартия, защото по този начин няма да поема допълнително мазнина в процеса на кулинарна обработка.

Другият начин да се освободите от горчивината на патладжаните е като ги замразите във фризер за няколко часа. Когато се отпуснат на стайна температура, те отново ще се освободят от излишната течност и съдържащия се в тях соланин. Правилото за измиване и подсушаване важи и тук.

След като знаете как да премахнете горчивината на патладжаните, препоръчваме ви да си приготвите някои от тези страхотни рецепти с патладжани:

- пълнен патладжан;

- мусака с патладжан;

- имамбаялдъ;

Виж също как се консервира патладжан, трябва ли да се бели кората на патладжана преди готвене и научи какви подправки се слагат на патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Admin
Admin
След като се осоли, патладжанът се оставя под наклон, за да може горчивата вода да се изтича от него. Вариант е и да бланширате патладжана в кипяща подсолена вода.
25.10.2013 17:16
3