Как се съхраняват ябълките през зимата?

Как се съхраняват ябълките през зимата?

През зимата трудно могат да се намерят хубави пресни плодове, а както всички знаем, ябълката е един от най-полезните плодове. За да можем да се наслаждаваме на ползите ѝ и през зимата, трябва да се научим да я съхраняваме правилно. На първо място за съхранение се избират здрави ябълки, които нямат наранявания по себе си. Най-добре е ябълките да бъдат и с дръжки.

Съхранявайте ябълките на тъмно и хладно място, което е с висока влажност. Най-подходящ за целта е килер с прозорец, където често може да се проветрява. Поставете ябълките в касетки или шайги с гнезда за плодове. Може да покриете дъното на касетките с картон, а ако щайгата ви е по висока най-добре добре е да слагат по едн картонен лист между всеки ред ябълки. Всяка седмица проверявайте ябълките и ако загнили, веднага ги отстранявайте, защото те ще поразят и другите.

За да предотвратите изсъхването на ябълките, покрийте касетките с прорачно фолио на дупчици. Ако не разполагате с мазе, в което да съхранявате плодовете, може да ги разпределите в малки торбички – по половин килограм и да ги завържете, като направите странични разрези по торбичките, служещи за проветрение. Сложете торбичките в най-прохладното място в дома ви – на тераса (без слънчева светлина), на долния рафт на хладилника.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати