Как се меси хляб?

Как се меси хляб?

Да замесиш хубав и ароматен хляб е може би една от най-магическите работи в кухнята. Нищо не може да се сравни с аромата на току що излязъл от фурната домашен хляб, чиято коричка се каните да намажете с масло. Истината е, че с малко повече практика всеки може да се научи да меси хубав хляб.

Основната рецепта за бял хляб включва брашно (900 г тип 500), вода (500 мл топла), мая (20 г прясна), захар и сол. За да получите хубав и пухкав хляб е добре да пресеете брашното 2-3 пъти заедно със солта. След това да направите в средата кладенче, в което да сложите маята (активирана с топла вода и малко захар) и внимателно за разбъркате, докато от продуктите получите меко тесто.

Как точно се меси хляб? Тестото се поставя върху предварително набрашнена повърхност, оформено като топка. С едната ръка тестото се придържа, а с другата с натискане леко се изтегля нагоре. След това да сгъва обратно на топка и се прави четвърт завъртане.

Процесът се повтаря за около 10-15 минути, като в това време тестото ще стане гладко и еластично. Омесеното тесто се поставя в купа или друг подходящ съд, намазва се обилно с олио, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

След това се вади отново и се премесва за 4-5 минути. Втасалото тесто се оформя според вкуса, поставя се в подходящ съд, покрива се с мазнини и прозрачно фолио и се оставя още 40 минути да втаса повторно. След това хлябът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати