Gotvach.bg»Съвети»Как се подквасва мляко?

Как се подквасва мляко?

MarianeMariane
Джедай
2559572k
Как се подквасва мляко?

За подквасването на прясно мляко не са ви необходими никакви специални кулинарни умения или опит в кухнята. Подквасването му в домашни условия изисква единствено да се спазва точно технологичният процес и разбира се – добра хигиена.

За подквасване на качествено мляко ви е нужна на първо място качествена изходна суровина – пълномаслено прясно мляко. То може да бъде както домашно, така и купено, краве, овче, козе, биволско или дори смесено. Можете да направите домашно кисело мляко дори с прясно мляко, произведено по UHT технология.

Важно е използването и на висококачествена жива закваска, която да съдържа големи количества живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Затова при заквасване се използва само най-горният слой от неотваряно дотогава кисело мляко, от което не е взимано или ядено.

Технологичният процес по заквасяне протича по следния начин. Първо прясното мляко се загрява до кипване, снема се от котлона и се оставя за 10-15 минути под капак, след което капакът се маха и се оставя да се охлади до 44-45 градуса (може и на водна баня). Температурата се мери с чист готварски термометър, а не с потапяне на пръст, за да не се замърси суровината.

След това към охладеното мляко се добавя закваската, като нейното количество трябва да бъде в границите 1-5 процента от това на прясното мляко. На 1 л прясно мляко трябва да се сложат 40-50 г кисело мляко (2-3 с.л.).

Преди добавяне закваската трябва да се разбие в отделна купа с малко от прясното мляко, след което се добавя към останалото прясно мляко. Подквасеното прясно мляко се разбърква добре и се налива в чисти и сухи буркани, които се затварят.

Те трябва да останат 3-4 часа на топло място, за да протече млечнокиселата ферментация и млякото да добие плътна консистенция. На следващия ден киселото мляко е готово за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати