Маргаринът полезен ли е?

Маргаринът полезен ли е?
Снимка: gotvach.bg

През последните години маргаринът все повече се наложи на трапезата ни, като вкусна и евтина алтернатива на истинското краве масло. Маргаринът обаче, не само не може да се нареди в листата на полезните храни, а оглавява списъкът с най-вредните храни, които човек може да консумира. Редица изследвания свързват маргарина с по-ранна смърт, защото той е богат на опасните трансмазнини.

Според други изследвания, хора, които редовно консумират маргарин, са с два пъти по-голям риск от сърдечен удар, от останалите, които не слагат маргарин на трапезата си. Маргаринът категорично е вредна храна и не трябва да се използва като заместител на маслото, защото с нищо не е по-добър от него – даже напротив.

В много от рекламите маргаринът се представя като полезен продукт, който даже е богат на омега-3 мастни киселини и витамини. Да, но те са добавени изкуствено, а вредните съставки в него могат да нанесат много големи вреди на организма.

Винаги, когато човек чуе думичката маргарин, в съзнанието му трябва сигнално да светва друга дума – трансмазнини. Те са опасни, повишават лошия холестерол и не могат да се усвояват от организма.

Свързват се дори с повишен риск от рак. Влагат се в различни храни, за да увеличават срока им на годност. Колкото по-твърд е един маргарин, толкова повече трансмазнини има в състава му. Затова всеки човек, който държи на здравето си, трябва задължително да изключи маргарина от менюто си.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати