Какво е естроген?

Какво е естроген?
Снимка: gotvach.bg

Естрогенът е важен хормон в женското тяло, който даже е основният женски хормон. Синтезира се в яйчниците, а функциите, които изпълнява, са много. Естрогенът отговаря за типичните женски форми и нежните черти на лицето.

Участва в стимулирането на хормона на растежа, в производството на инсулин. Той разпределя мастната тъкан, така че жената да има точно толкова, колкото е необходимо за нейното тяло. Най-важната функция на естрогена обаче е е свързана с овулацията и сексуалното поведение при жените.

Дефицитът на естроген е нежелано състояние, при което кожата губи блясък и еластичност, с косата става същото. Когато естрогенът е нисък, в организма надделява мъжкият хормон тестостерон, Така жената започва да има повече мъжки черти, отколкото женски.

Други сериозни последици са увеличен риск от атеросклероза и остеопороза, както и риска от инсулт и инфаркт. Високите нива естроген също не са желателни, защото се наблюдава наднормено тегло и задържане на течности. Жена с висок естроген не може да отслабне, на каквато и диета да се подложи.

Поради важните функции, които естрогенът изпълнява, всяка жена трябва да си направи изследвания, ако се забележи някаква нередност. Така ще се предотвратят бъдещи проблеми. Храни, от които може да се набави естроген, са кафето, плодове (ябълки, сливи, нар, папая), зеленчуци (краставици, моркови, домати, картофи), някои подправки и бобовите изделия.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати