От какво се прави уасаби?

От какво се прави уасаби?
Снимка: gotvach.bg

Уасаби е растение, което много наподобява нашия хрян. Характерният за японската кухня и въобще за азиатската кухня сос уасаби всъщност се приготвя от настърганите корени на растението уасаби.

Японският хран има приятен светлозелен цвят и силно лютив вкус. За разлика обаче от сосовете, базирани на екстракт от чили, при уасаби лютивият ефект е доста краткотраен. Само около 15 минути след настъргването той вече няма за кара очите ви да се насълзяват.

Първите сведени за употребата на Уасаби датират от 1396 г. Тогава един от жителите на района Сидзуока поднася пикантният корен като дар на бъдещия шогун. След това уасаби започва да се разпространява и в други райони на Япония, както и да се култивира в домашни условия.

Уасаби японика (Wasabia japonica) е многогодишно растение. То достига 45 см височина, има сърцевидни листа и бели цветове. Периодът му на цъфтеж е през април-май.

Интересна подробност е, че вкусовите му качества са разпределени неравномерно в корена – горната част е доста по-люта от долната. В рамките на половин година коренът на растението нараства и може да достигне 5-15 см.

Днес растението се отглежда само в пет области в Япония, което обяснява и доста солената му цена – 300-800 лв./кг. Обикновено извън границите на Япония не се използва истинско уасаби, а неговият двойник – уасаби-дайкон.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати