gotvach.bg»Съвети»Как да изберем правилно рибата от магазина

Как да изберем правилно рибата от магазина

Как да изберем правилно рибата от магазина

Рибата е една от важните храни за човешкия организъм. Освен че е богата на витамини, тя е афродизиак и изключително вкусна и диетична (не всички видове естествено).

Доста хора не обичат риба по никакъв начин - нито да я чистят, нито да я виждат, камо ли да я консумират. А тези, за които е важна част от пълноценното меню, не знаят коя да изберат, когато да застанат пред щанда или пък как да си я приготвят у дома, така че да бъде достатъчно вкусна. Няма кой знае какви специфики при готвенето, но изборът е много важен!

Първо, трябва да си уточните - искате я пържена, печена риба на скара, във фурна, грил тиган и т.н. Така ще сведете избора си до доста по-малък асортимент - т.е. ако искате панирана риба, може би няма да се спрете на сьомга.

Правилата при избора на риба

Заставайки пред витрината с рибни деликатеси, най-важното нещо е да огледате добре и най-вече да включите носа си също в избора, колкото и смешно да Ви звучи. Ако не Ви мирише приятно (а вие ще усетите кога мирише зле), просто това не е вашият магазин. Избирайки даден вид риба, поискайте от продавача да я докоснете.

В много случаи рибата има перфектен външен вид отдалеч, но се оказва мека и кашеста. Рибата трябва да бъде свежа - бистри очи, розови хриле, да няма коричка отгоре. Ако са налични тези характеристики, трябва да е ясно, че рибата не е прясна.

Витрината трябва да поддържа някакви минимални градуси, нужни за издържането ѝ по-дълго, но това в никакъв случай не е достатъчно. Тя трябва да бъде обледявана и отгоре. Не трябва коремът ѝ да е спукан, ароматът също трябва да бъде близък до аромата на море.

Както всички знаем, рибата се вмирисва от към главата, тоест - винаги я подушвайте - ароматът идва от хрилете, и когато не е прясна тя мирише на амоняк.

И най-най-най-важният съвет при избора на риба. Не купувайте замразена риба. Да, тя е по-евтина, по-достъпна като цена, но тя никога няма същото качество, което има прясната. По-надолу ще уточним за тези, които избират замразена, как да изберат я правилно.

За морските дарове - скариди, раци, калмари и т.н. важи същото. На скаридите им трябват точно 2 дена след доставка, за да се развалят, за тях трябва да знаете, че трябва главите им да са си на мястото и ако купувате сурови скариди, трябва да бъдат хубаво зеленкави или сиви, видите ли червено по тях, това значи, че са тръгнали да се развалят.

Калмарите трябва да са бели на цвят, а не жълти, мидите трябва да са затворени (ако мидата е отворена, но все пак сте решили да купите, почуквате върху черупката и ако тя се затвори, значи е жива), октоподите трябва да са стегнати.

В общи линии за избора на прясна риба от магазин това са най-важните неща,които трябва да знаете. Ако не Ви е неудобно в рибния магазин, може да поискате документ за произход, за да видите дата на доставка, партида и срок на годност. Като клиент имате това право.

Следващият вариант да се снабдите с риба - това са развъдниците, язовири и да го кажем така: директно от корабчета, които току-що са я уловили. Там важат същите неща за избора на риба и морски дарове и като допълнение ще добавя, че е важно, като пипнете рибата, тя да не е топла! Винаги преди продажба рибарят е длъжен да обледи и охлади рибата още докато е жива.

От една страна, така ще се запази по-дълго време, от друга пък - няма да се напукат коремчетата им (което е второто важно нещо, което трябва да гледате).

Една скоба и уточнение: При покупка на жива риба, било то шаран, олстолоб и т.н. от големите риби или каквато и да била дребна риба, ВИНАГИ ОХЛАЖДАЙТЕ или ЗАМРАЗЯВАЙТЕ РИБАТА, преди да я изчистите, в противен случай рискувате да ѝ "изскочат" костите и да я "развалите", без да искате.

За тези, които държат все пак да си купят замразена риба, трябва да знаят нещо. Обикновено продавачът зад щанда твърдо държи, че рибата е замразена жива. Има определено "съоръжение", в което се извършва процесът по замразяване, след което се прави глазировка на всички асортименти, за да се запазят по-дълго време, а и глазировката пази рибата от изсъхване на минусови температури.

Важно е рибата да изглежда по почти същия начин, по който изглежда и прясна. Скумрията не трябва да е жълта, а ако е, то значи, че е гранясала.

Повечето хора обичат пангасиус, но пресният им се вижда скъп. Повярвайте - по-добре да си купите пресен, отколкото замразен ,ще се убедите в това, когато го размразите и видите колко вода изтича. Това важи за всички риби в минусовите камери.

Важно е също да знаете,че любимите панирани калмари, филета от бяла риба и всичко панирано, всъщност няма никаква риба вътре. Пълно е с нишесте и смлени рибни кости и глави. Да, вкусни са, но когато знаете състава, никога няма да си вземете!

Това са важните неща за правилния избор на риба.

След като направите правилния избор на риба, значи ви трябва и правилната рецепта за риба. Разгледайте тези вкусни рецепти за риба във фолио, рибни кюфтета или пък рибена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати