Как да си направим кълнове?

Как да си направим кълнове?
Снимка: gotvach.bg

Няма нужда да сте веган или вегетарианец, за да добавите към дневното си меню порция или две с кълнове. Определят кълновете като най-живата и пълноценна храна. Освен това с много малко усилия могат да бъда приготвени у дома.

Пресните кълнове ще ни помладят, ще ни заредят с много енергия и ще доставят на организма ни така необходимите лесно усвоими витамини, минерали и най-вече хлорофил.

Но от кои растения можем да си направим кълнове? Почти от всички растения могат да се направят кълнове. Единственото условие е семената да не са закупени от аграрната аптека (там ги обработват с химикали), а от специализирани магазини за здравословно хранене.

Следващата стъпка в приготвянето на кълнове от жито, ръж, ечемик, соя, боб, ряба, тиквени семки, броколи, нахут, леща и др. е измиването на семената. Измитите семена след това се накисват с вода, която е 2-5 пъти техния обем. Оставят се на тъмно за 24 часа.

На следващия ден ги отцеждаме и оставяме отново на тъмно докато не покълнат. В периода до покълването семената трябва да се мият сутрини и вечер, е излишната вода внимателно да се отцежда. Когато покълнат може да ги извадим на светло, където ще нарастнат много бързо.

На разположение на любителите на кълнове има вече и уреди за покълване, в който има няколко тавички и система за навлажвяване. Така само след няколко дни ще имате достатъчно кълнове, за да си приготвите италианска салата с кълнове и авокадо.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати