Gotvach.bg»Съвети»Как се мие ориз?

Как се мие ориз?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
310917
Как се мие ориз?

Приготвянето на ориз далеч не е толкова проста работа, колкото звучи на пръв поглед. Всъщност се изисква истински майсторлък оризът да не слепне и да не се развари при приготвянето му. Първата стъпка от приготвянето на вкусен ориз е неговото измиване.

Противно на дълго време ширилото се у нас схващане, че оризът не се мие, той трябва да се изплакне много добре от нишестето, защото в противен случай ще се слепне и няма да е вкусен.

По изключение не се мие само оризът, използван за приготвянето на ризото, защото именно нишестето му е една от тайните за вкусно ризото с морски дарове.

Едни съветват да измиете ориза със седем води, други със десет. Правилото е- изплаквате, докато водата, която се отделя, не стане съвсем бистра.

Може да миете ориза в съд с хладка вода и да сменяте водата няколко пъти или да го сложите в голяма цедка или гевгир и да го изплакнете под течаща вода.

След като сте измили ориза, можете да си приготвите:

- ориз с гъби;

- постен ориз;

- или ориз с месо;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати