Как се плете козунак?

Как се плете козунак?
Снимка: gotvach.bg

В интернет пространството е пълно с рецепти, посветени на замесването на козунаци, с които може да се се справи всеки, който разполага с търпение и малко повече свободно време. Но истинският проблем за кулинарите настъпва, когато последният ред на рецептата свършва с думите: „Сега сплитате козунака и печете ...“. Просто никъде няма упътвате как точно се плете козунак.

Има много различни плетки за козунак, но ние ще се спрем на най-лесните от тях, при които се работи с около 4 фитила. И така, пригответе тестото за козунак и сложете лаптопа на ръба на кухненския плот.

Плетенето на козунак с четири фитила не е никак сложно. Просто трябва да оформите четири еднакви фитила от тестото, да ги подредите един до друг, като ги свържете в горната част. И сега просто трябва да ги номерирате 1,2,3 и 4 (отляво на дясно) и да спазвате правилото „4 върху 2, 1 върху три, 2 върху 3. Т.е. премествате фитил 4 върху фитил 2, после фитил 1 върху фитил 3 и прехвърляте 2 върху 3.

Важно е да запомните, че няма значение, кой фитил къде е бил в началото. Просто имате четири фитила, които местите по 4 неподвижни позиции.

Вторият начин за плетене на козунак е още по-лесен. При него се работи само с най-левият фитил. Взима се и се прехвърля над втория, под третия и над четвъртия. След това отново се взима най-левият и се повтаря, докато свърши тестото.

Малко повече майсторство изисква плетенето на кръгъл козунак с шест фитила, които могат да бъдат единични или двойно. Те се разделят на две тройки – едните се поставят хоризонтално, другите – вертикално.

В центъра фитилите се сплитат подобно на дъното на кошница – веднъж отгоре, веднъж отдолу, след което всяка от четирите страни се сплита като обикновена плитка. Краищата се подпъхват внимателно отдолу, за да се оформи кръглата форма и готово.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати