Как да направим рикота?

Как да направим рикота?

Как да направим рикота?

Сиренето рикота е ключова съставка в много италиански ястия.

Ако сте любител на подобна кухня, можете да приготвите рикота сами у дома. Необходими са само няколко съставки и прясно италианско сирене е на вашата маса!

И така, за домашна рикота необходимите продукти са:

пълномаслено мляко - 2.25 л

лимонов сок - 80 м

лъжичка сол - 1 ч.л

Приготвянето на домашна рикота много напомня рецептата за извара, която имаме в традиционната българска кухня. Изсипете млякото в тенджера и поставете на умерен огън. Щом течността започне да се покачва и да вдига пара, изключете.

Изсипете лимонов сок и солта в млякото и разбъркайте добре.

Оставете получената смес настрани за 10 минути. През това време ще забележите ясно разделяне между бялата извара и сламеножълтата суроватка.

След това покриваме гевгира с марля и внимателно изсипваме сместа от тенджерата.

Времето за отцеждане на суроватката е от 10 минути до един час. В това зависи от вашите предпочитания: след 10 минути получавате по-влажна рикота, след час продуктът ще стане по-сух.

Прясна рикота може да се използва веднага или да се консумира при необходимост, като се държи в хладилник за не повече от седмица.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати