Gotvach.bg»Съвети»Какво е хемоглобин?

Какво е хемоглобин?

MarianeMariane
Джедай
2559572k
Какво е хемоглобин?

Хемоглобинът е желязо-съдържащ пигмент, който се намира в еритроцитите. Основната функция на хемоглобина е да транспортира кислород и въглероден диоксид до и от тъканите в тялото. Хемоглобинът е изграден от белтъчна част – глобин и веществото хем, което съдържа в себе си желязо и порфирин.

Всъщност способността на кръвта да пренася кислород зависи не от броя на еритроцитите в нея, а от концентрацията на хемоглобин. Именно от концентрацията на хемоглобин се съди за наличието или отсъствието на анемия.

Референтните стойности на хемоглобин в кръвта при жените са в границите 120-140 г/л, а при мъжете – 135/160 г/л.

Как се образува хемоглобинът? Той се получава от младите еритроцити, в които проникват атоми желязо. Разпадането му също се осъществява в еритроцитите – глобинът се разпада до вердоглобин, който по-късно се разпада в черния дроб, като в процеса отделя атоми желязо.

Освен да пренася кислород и въглероден диоксид до клетките в тялото, хемоглобинът има задачата да поддържа киселинно-алкалния баланс в организма. Прекалено ниските нива на хемоглобин водят до нарушение на обмяната на веществата.

Ниският хемоглобин е характерен за желязодефицитните анемии, които може да са причинени от хронична кръвозагуба или неправилно хранене. От друга страна високият хемоглобин може да нормално физиологично явление или да е признак на заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати