Как се правят дъвките?

Как се правят дъвките?
Снимка: gotvach.bg

Дъвките са един специфичен хранителен продукт, който всъщност не е предназначен за хранене, а става само за дъвчене. Малко известна подробност е, че те са познати на човечеството още преди 4000-3500 г. пр. Хр. По онова време хората са дъвчели дъвки, направени от смолата на мастиковото дърво.

Древните хора са използвали смолата от мастиковото дърво, за антисептик и дезинфектант. С нейна помощ те са лекували инфекции на устната кухина, а сдъвканата брезова смола е била използвана за залепване на счупени керамични съдове и върхове на стрели.

Дъвката била позната и на коренното население на Централна и Южна Америка, които не пропускали възможността да подъвчат дъвка, направена от сок от дървото саподила. Белите заселници възприели техния обичай, но те предпочели да дъвчат дъвки, направени от смес от хвойна и пчелен восък.

Първата дъвка излязла на пазара през 1848 г, произведена от Джон Къртис. Тя била направена от смола на иглолистно дърво. През 60-те години на 19 век започнали да влагат каучук в дъвките, за да станат по-удобни за дъвчене.

Съвременната рецепта за дъвки малко се разминава от първообразите си. Днес дъвките се произвеждат от еластична основа (20 процента),царевичен сироп (19 процента, захар (60 процента) и ароматизатори (1 процент).

Напоследък се произвеждат и дъвки без захар, изкуствени подсладители, които се препоръчват за подобряване на устната хигиена и намаляване на риска от кариес след хранене.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати