Gotvach.bg»Съвети»От какво грозде се прави розе?

От какво грозде се прави розе?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
От какво грозде се прави розе?

Схващанията, че вино розе се прави чрез избелване на червеното вино или чрез смесването на червено и бяло вино са напълно погрешни. Розето се прави обикновено от червени сортове грозде, но като се използва технологията за производство на бяло вино.

Тайната на производството на розе се състои в това, че след смилането на червеното гроздето отделеният сок се оставя съвсем малко с ципите и люспите, в които всъщност се съдържат багрилата и танините. След това се отцежда и се оставя да ферментира.

У нас особено подходящо да производство на розе са сортовете широка мелнишка лоза, както и мавруд, но технологията позволява тези нежни и ароматни вина да се правят от почти всички сортове.

В зависимост от сорта, от който е произведено розето, както и от времето на престоя заедно с мъста, има бледи, бледо розови, наситено розови и доста тъмни розета. Вкусът им също е доста разнообразен - той варира от леко кисели, до плодови, с богат и наситен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати