gotvach.bg»Съвети»Колко яйца на ден могат да се консумират?

Колко яйца на ден могат да се консумират?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Колко яйца на ден могат да се консумират?

Яйцата са изключително хранителни и полезни. В едно-единствено яйце се съдържат всички необходими хранителни вещества, за да се роди цяло пиленце. Но пред последните години се развихриха спорове, доколко полезни са те, след като те съдържат доста холестерол.

В едно средно голямо яйце се съдържат 186 мг холестерол, което е 62 процента от препоръчителната дневна доза. Простата сметка покачва, че по тази логика хората не трябва да изяждат повече от две яйца дневно, за да не повишат нивата на холестерол в организма си и да провокират сърдечни заболявания.

Дълго време се смяташе, че човек може да консумира само между 2 и 6 яйца седмично, заради високото съдържание на холестерол, но така и не бяха открити солидни научни доказателства в подкрепа на тази теза.

Едно от последните проучвания на евентуалните вреди от прекаления прием на яйца е установило, че до три яйца дневно са напълно безопасни за здрави хора, които искат да останат здрави.

Но дори и едно яйце дневно е достатъчно да зареди организма ни с лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти намаляват значително риска от заболявани на очите като макулна дегенарция и катаракта. Освен това в яйцата се съдържат големи количества животински протеини, които спомагат за изграждане на мускулна маса и помагат за укрепване на костите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати