Какво съдържа райската ябълка?

Какво съдържа райската ябълка?

Райската ябълка е дърво, което е дошло в България през 1935 година. Тя принадлежи към семейство Абаносови.

Тези оранжеви късни есенни плодове са богат източник на витамини. В това число високо съдържание на витамин С и бета каротин, което я нарежда сред полезните за имунната система плодове. Също така е известно наличието на витамини от група В - В1, В2, както и витамин F, Р, РР и глутаминова киселина.

Интересен е фактът, че райската ябълка е плод с високо съдържание на танини. По тази причина първоначално се е смятало, че не е годна за консумация. Но този мит, за радост, е развенчан бързо.

Друг интересен факт за този плод е, че полезните свойства на райската ябълка се запазват дори при температури от минус 20 градуса.

Райските ябълки са богати на захари и пектинови вещества. Това ги прави полезни за храносмилателната система.

Райските ябълки съдържат йод във високи количества, което е важно за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Оранжевият цвят на този полезен плод се дължи на наличието на бета каротин.

Съдържанието на ликопен и витаминния комплекс правят райската ябълка плод с мощно антиоксидантно действие.

Гърците неслучайно са нарекли райската ябълка божествен плод. Добре узрели са райските ябълки, които са преживели на дървото първите слани през есента. Много ценен плод, но не бива да се ядат повече от три райски ябълки в рамките на един ден.

Ако и за вас райската ябълка е любим плод, ето и нашите най-любими рецепти с райски ябълки.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати